Nyheter

Var försiktig!! – Sveriges giftigaste växt växer fritt på sommaren och giftet kan döda en människa på en kvart!

[YouPlaySinglePlayer video=”886,829,129670″ ap yos floating=”2″ ]

Sommaren är här och vid denna tid på året finns det vackra blommor över hela landet.

Tyvärr finns det många blommor och växter i den svenska floran som kan vara mycket giftiga. Värst av alla är Sprängört, vilket definieras som en av de mest giftiga växterna i hela floran.

Den blommar oftast under perioden från juli till augusti och är vanligtvis 50 centimeter till en meter hög. Den har vita eller ljusrosa blommor som sitter ihop i en solfjädersform . Vad som gör Sprängört särskilt farlig, är att det inte finns något botemedel mot dess gift. I slutet av 70-talet, hade ungefär hälften av alla förgiftningar dödlig utgång. Den gula växtsaften och rötterna innehåller giftet cicutoxin, som kan stoppa signalvägen i det centrala nervsystemet hos människor och djur. Om du har kommit i kontakt med växten bör du tvätta händerna ordentligt. Även små mängder kan vara farligt. (Källa: Wikipedia)

Den giftiga växten är mycket lik hundloka som inte har negativa effekter på människor. Om du av misstag äter Sprängört kan symtomen komma redan efter 15 minuter.

Typiska reaktioner om till exempel ett barn har fått i sig giftet är illamående, kräkningar och andra magproblem. Detta kombineras ofta med smärta på läppar, mun och hals.

Sprängört är ingen vanlig växt, men kan lokalt förekommer i mycket stora mängder. Växten växer på våta platser, nära näringsrikt vatten som vid floder, diken och vid sjöar.

Sprid kunskapen kring denna växt och dela på Facebook!

Mest Populär

To Top