Allmänt

Sockerdetox: Gör dig piggare, lättare och lyfter humöret!! Så smart!

På semestern har väl en del av oss gjort undantag från våra personliga kosthållningsregler, och kanske till och med ätit fler sötsaker än vanligt. Så varför inte börja hösten med en sockerdetox? Gör det i 10 dagar så känns det inte oöverstigligt, men du kommer att få den fulla upplevelsen av att känna dig piggare, lättare och få ett jämnare humör.

En annan fördel är att du kommer att uppleva att maten smakar mycket mer. Inte till en början, men sen. När du minskar sockerintaget kommer du känna att den naturliga sötman i exempelvis tomater och annat grönt förstärks, vilket gör att maten smakar godare.

Socker har visat sig vara beroendeframkallande, och man har länge diskuterat sockrets skadliga effekt på kroppen. Forskare menar att kroppen uppfattar socker som lika beroendeframkallande som kokain, och att sockerberoende bör behandlas på samma sätt som drogmissbruk.

Mycket av den mat vi konsumerar innehåller tillsatt socker, och när man tittar på hur diabetes och fetma ökat de senaste åren, kan vi snabbt konstatera att sockerkonsumtionen är bortom kontroll. Även om du är duktig på att hålla dig ifrån snabbmat, godis och bakverk så kan maten du äter ändå innehålla tillräckliga mängder gömt socker för att du omärkt ska öka flera kilo på bara några veckor.

En studie utförd av forskare på Queensland University of Technology visar att konsumtion av socker ökar dopaminhalterna i kroppen på samma sätt som droger gör, och att långvarig konsumtion resulterar i minskade dopaminnivåer. Dopaminutsöndringen gör till exempel att vi uppfattar något vi äter som lustfyllt. Det gör att vi behöver inta allt högre mängder socker för att kunna uppnå samma tillfredställelse som innan. Undviker man socker vid ett sockerberoende kan det yttra sig i abstinenskänslor och till och med lättare depression.

Några tecken på att du är sockerberoende kan vara:

– Du äter fast du inte är riktigt hungrig

– Du blir trött efter att du har ätit

– Du ser till att alltid ha sötsaker hemma

– Du har dåligt samvete över dina matvanor

– Du får abstinens om du avhåller dig från sockerrik mat eller sötsaker

Andra tecken på ett eventuellt sockerberoende kan vara att du lider av koncentrationssvårigheter, huvudvärk, irritation och rastlöshet.

Mest Populär

To Top