Djur

Ska du åka utomlands med din hund? Då måste du vara jätteförsiktig om du ser de DÖDLIGA larverna!

[YouPlaySinglePlayer video=”886,829,123113″ ap yos floating=”2″ ]

I februari mars är det vanligt att man ser vita bomullsliknande tussar i pinjeträden. Det är bon där processionslarverna bor. Därifrån gör de utflykter i långa processioner på marken och deras rörelser väcker våra hundars nyfikenhet. Larverna är små 35 cm långa och håriga.

Håren har ett starkt gift som ger en omedelbar brännande reaktionföljd av en stark allergisk reaktion där hundens tunga kan svälla upp till 3 ggr ochleda till döden genom chock. Misstänker ni att hunden rört vid en larv, skölj då omedelbart ur hundens mun med vatten och kontakta din veterinär. En smittad hund avsöndrar onormalt mycket saliv. Var försiktig och skydda dina händer för giftet ger även människan obehagliga allergiska reaktioner och hudirritationer.

De hundar som överlever den första krisen får senare en inflammation på tungan och eventuellti svalget. Efter en tid uppstår kallbrand och hunden kan förlora delar av tungan.

Larverna kan vara aktiva fram till maj beroende på vädret. Därefter gräver de ner sig i jorden och utvecklas till malfjärilar. Senare på sommaren flyger de ut, hittar en partner och letar upp ett lämpligt träd att lägga sina ägg. Därför är det lämpligt att behandla sina pinjeträd på sensommaren.

Kontrollera alltid pinjeträd och undvik att rasta hunden just där, om ni ser bomullstussar i träden.

Mest Populär

To Top