Allmänt

Placeringen av ditt magont anger orsaken. Var försiktig när det gör ont i övre vänstra delen!

[YouPlaySinglePlayer video=”886,829,129475″ ap yos ]
(Andra kollade även)

Du kan få ont i magen i mycket olika former och storlekar: ibland skarp, ibland molande, ibland uppblåst, ibland stickande. Eftersom så mycket av våra kroppars viktiga funktioner sker i detta område finns det många möjliga orsaker. Utöver våra olika organ, har vi också mycket nerver i våra magar: orsaken till magont kan vara allt från rädsla eller stress till en överdrivet stor måltid … eller, naturligtvis, något mer allvarligt.

Om du kan lokalisera smärtan är du ofta mer än halvvägs framme till svaret på vad som är fel. Området ger dig en stor ledtråd om vad det kan vara.


1. Till vänster om mitten

Om din smärta är i midjehöjd på vänster sida det kan tyda på en njurinfektion eller njursten. Om det också är smärtsamt att kissa och du är förstoppad , då ska du gå till en doktor. En njurinfektion är sannolikt.

2. I mitten

Om du har en dov smärta i mitten av magen runt eller strax ovanför naveln, kan det vara ett tecken på blindtarmsinflammation.

3. Till höger om mitten

Om smärtan är på höger sida i midjehöjd, kan det vara ett problem med njurarna, eller vara relaterat till förstoppning.

4. Nedre vänstra delen

De flesta tarmproblem visas i nedre delen av magen.

5. Nedanför mitten

Värk eller smärta under naveln kan vara resultatet av en urinvägsinfektion eller inflammatorisk tarmsjukdom .

6. Nere till höger

Smärta på bara en sida av den nedre delen av magen kan också vara ett tecken på en ansträngd muskel eller överansträngning i allmänhet.

7. Uppe till vänster

Om din värk är i den övre vänstra delen av buken då är den sannolika orsaken din mage. En annan möjlighet är ett magsår, eller ett problem med bukspottkörteln. Om smärtan är intensiv och blir värre snabbt, kan du ha gallsten.

8. Ovanför mitten

Magont i övre mitten av buken är ofta relaterad till sura uppstötningar eller andra problem med magen eller slutet av matstrupen.

9. Uppe till höger

Smärta i övre högra delen av din mage kan vara en indikation på ett sår i tunntarmen. Orsaken är ofta ett överskott av magsyra.

Om magont varar mer än ett par dagar är det oftast en bra idé att få det kontrollerat av en läkare eller sjuksköterska.

Mest Populär

To Top