Allmänt

Om du äter vitlök är det stor chans att den odlad i Kina och innehåller det HÄR! Hemskt

Vitlök är en av de mest använda grönsakerna i världen. De kan ätas råa eller kokta men de flesta människor använder den för att krydda rätter och lägga till extra smak till mat. Den rikliga smaken är inte den enda anledningen till att vi använder så mycket av det, vitlök betraktas också som ett livsmedel som kan hjälpa till att hålla oss friska. Några få klyftor kan ge våra kroppar många hälsofördelar när vi antingen intar eller använder direkt på huden. Men smak och hälsofördelar blir helt förlorade om du använder kinesisk vitlök.

Kinesisk vitlök blir allt vanligare i hela världen och det är definitivt något du vill undvika till varje pris. Enbart i USA så är cirka 60% av alla vitlök som säljs i butikerna skeppades över från Kina och lokalt eller inhemska odlade sorter blir svårare att hitta eftersom de är att ersättas av den kinesiska varianten. För att skydda både dig själv och din familj, måste du veta hur vitlök som odlas i USA jämfört med vitlök som odlas i Kina framtas.

Men det som gör kinesisk vitlök så dåligt i första hand, och är helt motbjudande, är ett antal saker. Många av följande faktorer kretsar kring det faktum att Kina saknar de höga nivåer och normer för hälsa och säkerhet som finns på plats i Amerika. Detta innebär kinesiska bönder och producenter kan komma undan med en hel del hemska och rent av farliga saker och de har visat att de försöker skära varje hörn för att hålla kostnaderna nere.

Till att börja med, den jord som kinesisk vitlök odlas i är ofta förorenat med extremt giftiga tungmetaller såsom arsenik, bly, kadmium, och många fler typer har hittats i så höga nivåer som gör att vitlöken själv smakar metallisk. Vissa vitlöks odlare använder mänskliga avloppsvatten som gödning för deras vitlök. De sprutar också en potent cocktail av kemiska gödningsmedel och olagliga bekämpningsmedel över sina grödor. Många av dessa är direkt förbjudna i USA och är kända för att orsaka cancer eller andra hälsoeffekter.

När vitlöken slits upp ur det giftiga slammet det odlats i, blir det sedan blekt med klor. Blekningen hjälper inte bara till att bleka lökar, det stoppar dem från att gro, ta bort smuts fläckar och dödar insekter. Vitlöken blir sedan ytterligare desinficeras med höga doser av metylbromid för att döda eventuella kvarvarande fel. Metylbromid är ett extremt giftigt och farligt kemiskt bekämpningsmedel som, enligt FN, är 60 gånger farligare och skadlig än klor. När människor exponeras för kan det leda till att det centrala nervsystemet skadas, andningen skadas, och i vissa fall till och med döden.

Du behöver inte helt avstå från all vitlök för att undvika ovanstående bieffekter från otäcka kinesiska vitlökar eftersom lyckligtvis finns det flera sätt att upptäcka det och därmed undvika det. Följande faktorer är vad man ska leta efter:

Rötter: Amerikanskt odlad vitlök kommer nästan alltid att ha rötterna kvar.  I jämförelse, måste alla kinesiskt odlade vitlökar som säljs i USA har rötterna borttagna helt. Detta är nödvändigt för att uppfylla jordbruksimportbestämmelser som är på plats för att förhindra spridning av patogener från andra länder. Eftersom all-American vuxen vitlök är inte föremål för denna regel, hålls rötterna kvar!

Vikt: kinesisk vitlök väger mindre än den amerikanska vitlöken främst för att spara pengar på kostnaderna vid frakt. Det är också märkbart lättare eftersom det har en högre vattenhalt. Enligt den medföljande videon amerikanska vitlökar i genomsnitt 42% fast medan kinesiska är 37% fast. Detta gör de inhemska odlade vitlökarna tyngre och fastare vid beröring.

Fasthet: Som nämnts precis ovanför, är amerikansk vitlök mycket mer solid och fast eftersom den innehåller mindre vatten. Kinesisk vitlök tenderar att kännas mjuk och mosig. En bra tumregel att följa är att ju mosigare en vitlök verkar vara, desto mer sannolikt är det att den kommer från Kina.

Smak: Enligt ett antal personer, däribland professionella kockar är den kinesiska vitlöken mindre smakrik än amerikansk vitlök och det har en något metallisk smak. Kanske beror det på att det odlas i jord som förorenats av giftiga tungmetaller. Hursomhelst, är den amerikanska vitlöken rikare, djärvare och godare.

Mest Populär

To Top