Allmänt

Den lilla flickan blir medvetet infekterad med HIV. Anledningen är så fantastisk som den är genial!

[YouPlaySinglePlayer video=”886,829,122541″ ap yos floating=”2″ ]

Den nu 11-åriga Emily Whitehead i Philipsburg , Pennsylvania (USA) lever ett lyckligt liv, går i skolan och tycker om att spela fotboll.

Att hon idag kan leva som hon gör, trodde ingen för några år sedan. Hon led nämligen av obotlig cancer. Men läkarna lyckades rädda henne, med en mycket riskfyllt förfarande – där HIV-viruset, som orsakar AIDS, var genetiskt modifierat.
I denna behandling är cancercellerna attackerade på två ovanliga sätt: Genom att ett modifierat HIV-virus attackerar kroppens egna celler. Emily led av ”akut lymfatisk leukemi.” Hon hade genomgått två omgångar av kemoterapi, men det visade ingen effekt. Men läkarna gav inte upp att försöka rädda den då 7-åriga flickans liv, och de provade på en ny, riskabel metod.
Behandlingsmetoden , som kallas CTL019, är att vita blodkroppar (T-celler) är genetiskt modifierade med användning av deaktiverat HIV-virus, för att döda cancerceller . Det kan dock uppstod mycket allvarliga biverkningar. Emily var tvungen att tillbringa en tid på akuten när hon plötsligt fick hög feber, men symtomen försvann på kort tid.

Patienter som genomgår denna behandling riskerar inte att bli HIV-smittade.

”Det är omöjligt att få HIV eller andra infektioner genom denna behandlingsmetod”, förklarar Stephan Grupp, en expert på barnonkologi .

Men tyvärr fungerar inte metoden för alla typer av leukemi, eftersom inte alla patienter har proteinet CD19.
I en studie, har 19 och 27 patienter framgångsrikt behandlats med denna metod, men en del fick återfall.
Behandlingsmetoden används bara på patienter som inget annat fungerar på. Om Emily har helt läkt återstår att se, men det ser lovande ut.
Forskare arbetar ständigt med att hitta ytterligare ytproteiner som kan döda cancerceller . För många cancerpatienter, kan detta vara livräddande .

Mest Populär

To Top