0 Shares 4962 Views

Högre sparränta på tillfälligt besök! Öppna ett sparkonto och få upp till 10% ränta på dina pengar. Vill du lära dig att spara pengar? Titta på vår enkla sparskola och få 50 kr att starta ditt sparande med!

Därför är det olagligt att lämna katten ensam!

Saga aug 06, 2017
0 4963


(Andra tittade även på detta klipp)

Det finns över en miljon katter i Sverige, enligt Statistiska centralbyrån. Därför finns det också en rad djurskyddsregler för vad som krävs av dig som ägare. En föreskrift som kom till 2008 handlar om tillsyn.

– Katten måste ha tillsyn minst två gånger om dagen, säger Lisa Svensson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

Det är straffbart att bryta mot tillsynsplikten enligt djurskyddslagen. Om det blir ett ärende hos länsstyrelsen kan det även leda till en polisanmälan.

Lisa Svenssons uppfattning är att fler och fler känner till föreskriften – men att det ändå finns anledning att informationen sprids.

– Det är fortfarande många som inte tänker på det. Bara för att katten inte behöver gå ut likt en hund tänker många att man inte behöver vara hemma lika ofta. Men det gäller alla djur att de ska ha tillsyn dagligen.

De som planerar att skaffa katt uppmanas att höra sig för redan innan så att de har någon som kan titta till djuret under semesterresor och liknande.

– Vi vill få folk att förstå att man inte kan lämna katten ensam i tre dygn trots om man ställer fram mat och vatten, säger Lisa Svensson.

Reglerna om tillsyn två gånger per dag gäller även hundar. Helst ska de ses till var sjätte timme, enligt Jordbruksverkets rekommendationer.

– Hundägare brukar vara duktigare på att ta reda på vad som gäller. Det finns en allmän uppfattning om att katter är mer självständiga och inte behöver lika mycket tillsyn som hundar. Men det är samma regler som gäller för hundar och katter, säger Dennis Adam, handläggare på Jordbruksverket.

Loading...
loading...


Artiklar som passar dig

Polispatrullen åker ut på larm till en barnfamilj och ser matkniv i väggen: När sanningen bakom avslöjas kommer tårarna
Nyheter
0 delningar4652 visningar

Polispatrullen åker ut på larm till en barnfamilj och ser matkniv i väggen: När sanningen bakom avslöjas kommer tårarna

Saga - dec 19, 2017

Julen är en familje högtid och där står barnen i fokus. Det är en tid av mycket glädje och härliga stunder med nära och kära. Men det kan äv...

Rörande video visar nyfödd bebis som vägrar släppa sin mamma!
Allmänt
0 delningar7916 visningar

Rörande video visar nyfödd bebis som vägrar släppa sin mamma!

Saga - sep 18, 2017

Många barnläkare rekommenderar hudkontakt mellan mamma och barn strax efter födseln. Detta är bra för både modern och hennes nyfödda bebis. Det...

Det här är anledningen till varför du ska äta ägg VARJE dag!
Allmänt
0 delningar8694 visningar

Det här är anledningen till varför du ska äta ägg VARJE dag!

Saga - sep 16, 2017

Under flera år har man hört att om man äter ägg regelbundet, skulle man höja sitt kolesterolvärde till ohälsosamma nivåer. Dock har de senas...

Liknande Artiklar

Loading...
loading...