Allmänt

Att värma ris fel kan få allvarliga konsekvenser. Detta måste undvikas!

[YouPlaySinglePlayer video=”886,829,118588″ ap yos floating=”2″ ]
Random video!

Att värma upp resterna av gårdagens kinesiska take away är ett av livets stora glädjeämnen för många, men risrester kan faktiskt vara skrämmande dåligt för dig.

Om du inte vet det redan, kan du få en ganska obehaglig matförgiftning från att äta uppvärmt ris – men det är inte uppvärmningen som är problemet. Det är hur riset har lagrats efter att kokts för första gången.

Okokt ris innehåller ofta sporer (celler som kan föröka sig snabbt) av Bacillus cereus – en bakterie som kan orsaka matförgiftning – och den kan överleva när riset är kokt.

Och om riset får stå i rumstemperatur efter att det är kokt, kan spåren utvecklas till bakterier, som så småningom förökas och producerar toxiner – som orsakar kräkningar eller diarré.

Ju längre det kokta riset har stått i rumstemperatur, desto mer sannolikt är det att bakterier har gjort riset osäkert att äta. Det är därför mycket viktigt att du lagrar riset ordentligt om du har planer på att värma upp det igen senare.

Så hur kan du förhindra detta? Först och främst är det klokt att äta riset så snart som möjligt efter det är kokt. Och eventuella rester bör kylas så snart som möjligt. Det rekommenderas att det kyls ned inom en timme. Låt riset stå i kylskåp, men inte mer än en dag innan det värms upp igen.

Var också säker på att riset blir riktigt varmt när du värmer upp det igen. Och värm inte upp det mer än en gång.

Förhoppningsvis kommer denna artikel kommer att spara massor av obehagliga toalettbesök och smärta.

Dela artikeln för att sprida ordet!

Mest Populär

To Top