0 Shares 2300 Views

Högre sparränta på tillfälligt besök! Öppna ett sparkonto och få upp till 10% ränta på dina pengar. Vill du lära dig att spara pengar? Titta på vår enkla sparskola och få 50 kr att starta ditt sparande med!

Ät medelhavskost så händer det HÄR med dina kropp! Så bra!

Saga sep 09, 2016
0 2301

En så kallad medelhavskost – en diet bestående av mycket grönsaker, frukt, fisk, nötter och olivolja – är bra även för de som redan drabbats av hjärt-kärlsjukdom. Risken att dö i förtid minskar markant, visar en studie som presenteras vid den pågående europeiska hjärtkongressen i Rom.

I den aktuella undersökningen följde forskarna 1 197 personer som hade drabbats av hjärt-kärlsjukdom, som hjärtinfarkt eller slaganfall.

Matintaget uppskattades med hjälp av ett frågeformulär och i vilken utsträckning personerna åt en medelhavskost uppskattades med hjälp av en niogradig poängskala.
Efter i snitt 7,3 år hade 208 personer dött.

Det visade sig att de som hade ätit en större andel medelhavskost löpte en signifikant lägre risk att dö under uppföljningstiden. Ju mer, desto bättre.

Om följsamheten till kosten ökade med två poäng, minskade risken att dö i förtid med 21 procent. Och om de med sämst följsamhet (0-3 poäng) jämfördes med de som hade högst följsamhet (6-9 poäng), minskade risken med hela 37 procent.

”Detta var en observationsstudie så vi kan inte säga att det finns ett orsakssamband. Men resultatet uppmuntrar oss att undersöka de mekanismer som kan ligga bakom att en medelhavskost skyddar mot död (i förtid).”, säger professor Giovanni de Gaetano, en av forskarna bakom studien.

Loading...
loading...


Artiklar som passar dig

Polispatrullen åker ut på larm till en barnfamilj och ser matkniv i väggen: När sanningen bakom avslöjas kommer tårarna
Nyheter
0 delningar4831 visningar

Polispatrullen åker ut på larm till en barnfamilj och ser matkniv i väggen: När sanningen bakom avslöjas kommer tårarna

Saga - dec 19, 2017

Julen är en familje högtid och där står barnen i fokus. Det är en tid av mycket glädje och härliga stunder med nära och kära. Men det kan äv...

Rörande video visar nyfödd bebis som vägrar släppa sin mamma!
Allmänt
0 delningar8454 visningar

Rörande video visar nyfödd bebis som vägrar släppa sin mamma!

Saga - sep 18, 2017

Många barnläkare rekommenderar hudkontakt mellan mamma och barn strax efter födseln. Detta är bra för både modern och hennes nyfödda bebis. Det...

Det här är anledningen till varför du ska äta ägg VARJE dag!
Allmänt
0 delningar9007 visningar

Det här är anledningen till varför du ska äta ägg VARJE dag!

Saga - sep 16, 2017

Under flera år har man hört att om man äter ägg regelbundet, skulle man höja sitt kolesterolvärde till ohälsosamma nivåer. Dock har de senas...

Liknande Artiklar

Loading...
loading...