0 Shares 2176 Views

Högre sparränta på tillfälligt besök! Öppna ett sparkonto och få upp till 10% ränta på dina pengar. Vill du lära dig att spara pengar? Titta på vår enkla sparskola och få 50 kr att starta ditt sparande med!

Var försiktig!! – Sveriges giftigaste växt växer fritt på sommaren och giftet kan döda en människa på en kvart!

Saga jul 05, 2017
0 2177

Sommaren är här och vid denna tid på året finns det vackra blommor över hela landet.

Tyvärr finns det många blommor och växter i den svenska floran som kan vara mycket giftiga. Värst av alla är Sprängört, vilket definieras som en av de mest giftiga växterna i hela floran.

Den blommar oftast under perioden från juli till augusti och är vanligtvis 50 centimeter till en meter hög. Den har vita eller ljusrosa blommor som sitter ihop i en solfjädersform . Vad som gör Sprängört särskilt farlig, är att det inte finns något botemedel mot dess gift. I slutet av 70-talet, hade ungefär hälften av alla förgiftningar dödlig utgång. Den gula växtsaften och rötterna innehåller giftet cicutoxin, som kan stoppa signalvägen i det centrala nervsystemet hos människor och djur. Om du har kommit i kontakt med växten bör du tvätta händerna ordentligt. Även små mängder kan vara farligt. (Källa: Wikipedia)

Den giftiga växten är mycket lik hundloka som inte har negativa effekter på människor. Om du av misstag äter Sprängört kan symtomen komma redan efter 15 minuter.

Typiska reaktioner om till exempel ett barn har fått i sig giftet är illamående, kräkningar och andra magproblem. Detta kombineras ofta med smärta på läppar, mun och hals.

Sprängört är ingen vanlig växt, men kan lokalt förekommer i mycket stora mängder. Växten växer på våta platser, nära näringsrikt vatten som vid floder, diken och vid sjöar.

Sprid kunskapen kring denna växt och dela på Facebook!

Loading...
loading...


Artiklar som passar dig

Polispatrullen åker ut på larm till en barnfamilj och ser matkniv i väggen: När sanningen bakom avslöjas kommer tårarna
Nyheter
0 delningar4375 visningar

Polispatrullen åker ut på larm till en barnfamilj och ser matkniv i väggen: När sanningen bakom avslöjas kommer tårarna

Saga - dec 19, 2017

Julen är en familje högtid och där står barnen i fokus. Det är en tid av mycket glädje och härliga stunder med nära och kära. Men det kan äv...

Rörande video visar nyfödd bebis som vägrar släppa sin mamma!
Allmänt
0 delningar7364 visningar

Rörande video visar nyfödd bebis som vägrar släppa sin mamma!

Saga - sep 18, 2017

Många barnläkare rekommenderar hudkontakt mellan mamma och barn strax efter födseln. Detta är bra för både modern och hennes nyfödda bebis. Det...

Det här är anledningen till varför du ska äta ägg VARJE dag!
Allmänt
0 delningar8282 visningar

Det här är anledningen till varför du ska äta ägg VARJE dag!

Saga - sep 16, 2017

Under flera år har man hört att om man äter ägg regelbundet, skulle man höja sitt kolesterolvärde till ohälsosamma nivåer. Dock har de senas...

Liknande Artiklar

Loading...
loading...