0 Shares 12591 Views

Högre sparränta på tillfälligt besök! Öppna ett sparkonto och få upp till 10% ränta på dina pengar. Vill du lära dig att spara pengar? Titta på vår enkla sparskola och få 50 kr att starta ditt sparande med!

Sockerdetox: Gör dig piggare, lättare och lyfter humöret!! Så smart!

Saga sep 11, 2016
0 12592

På semestern har väl en del av oss gjort undantag från våra personliga kosthållningsregler, och kanske till och med ätit fler sötsaker än vanligt. Så varför inte börja hösten med en sockerdetox? Gör det i 10 dagar så känns det inte oöverstigligt, men du kommer att få den fulla upplevelsen av att känna dig piggare, lättare och få ett jämnare humör.

En annan fördel är att du kommer att uppleva att maten smakar mycket mer. Inte till en början, men sen. När du minskar sockerintaget kommer du känna att den naturliga sötman i exempelvis tomater och annat grönt förstärks, vilket gör att maten smakar godare.

Socker har visat sig vara beroendeframkallande, och man har länge diskuterat sockrets skadliga effekt på kroppen. Forskare menar att kroppen uppfattar socker som lika beroendeframkallande som kokain, och att sockerberoende bör behandlas på samma sätt som drogmissbruk.

Mycket av den mat vi konsumerar innehåller tillsatt socker, och när man tittar på hur diabetes och fetma ökat de senaste åren, kan vi snabbt konstatera att sockerkonsumtionen är bortom kontroll. Även om du är duktig på att hålla dig ifrån snabbmat, godis och bakverk så kan maten du äter ändå innehålla tillräckliga mängder gömt socker för att du omärkt ska öka flera kilo på bara några veckor.

En studie utförd av forskare på Queensland University of Technology visar att konsumtion av socker ökar dopaminhalterna i kroppen på samma sätt som droger gör, och att långvarig konsumtion resulterar i minskade dopaminnivåer. Dopaminutsöndringen gör till exempel att vi uppfattar något vi äter som lustfyllt. Det gör att vi behöver inta allt högre mängder socker för att kunna uppnå samma tillfredställelse som innan. Undviker man socker vid ett sockerberoende kan det yttra sig i abstinenskänslor och till och med lättare depression.

Några tecken på att du är sockerberoende kan vara:

– Du äter fast du inte är riktigt hungrig

– Du blir trött efter att du har ätit

– Du ser till att alltid ha sötsaker hemma

– Du har dåligt samvete över dina matvanor

– Du får abstinens om du avhåller dig från sockerrik mat eller sötsaker

Andra tecken på ett eventuellt sockerberoende kan vara att du lider av koncentrationssvårigheter, huvudvärk, irritation och rastlöshet.

Loading...
loading...


Artiklar som passar dig

Polispatrullen åker ut på larm till en barnfamilj och ser matkniv i väggen: När sanningen bakom avslöjas kommer tårarna
Nyheter
0 delningar4809 visningar

Polispatrullen åker ut på larm till en barnfamilj och ser matkniv i väggen: När sanningen bakom avslöjas kommer tårarna

Saga - dec 19, 2017

Julen är en familje högtid och där står barnen i fokus. Det är en tid av mycket glädje och härliga stunder med nära och kära. Men det kan äv...

Rörande video visar nyfödd bebis som vägrar släppa sin mamma!
Allmänt
0 delningar8428 visningar

Rörande video visar nyfödd bebis som vägrar släppa sin mamma!

Saga - sep 18, 2017

Många barnläkare rekommenderar hudkontakt mellan mamma och barn strax efter födseln. Detta är bra för både modern och hennes nyfödda bebis. Det...

Det här är anledningen till varför du ska äta ägg VARJE dag!
Allmänt
0 delningar8979 visningar

Det här är anledningen till varför du ska äta ägg VARJE dag!

Saga - sep 16, 2017

Under flera år har man hört att om man äter ägg regelbundet, skulle man höja sitt kolesterolvärde till ohälsosamma nivåer. Dock har de senas...

Liknande Artiklar

Loading...
loading...