0 Shares 5169 Views

Högre sparränta på tillfälligt besök! Öppna ett sparkonto och få upp till 10% ränta på dina pengar. Vill du lära dig att spara pengar? Titta på vår enkla sparskola och få 50 kr att starta ditt sparande med!

Har du en irriterande hosta? Då ska du pröva det HÄR!

Saga sep 22, 2016
0 5170

Timjan är en liten buskväxt med väldigt små, nästan barrliknande blad som härstammar från Sydeuropa. Trots sin ringa storlek har timjan varit en symbol för styrka och mod i många kulturer i tusentals år.

Redan de gamla grekerna använde timjan för att överkomma rädsla och motgångar. I många andra kulturer, från skottar till romare, användes timjan för att lindra depression, hjälpa mot blyghet och inge mod. Under renässansen lade man en kvist timjan under kudden för att hålla mardrömmar borta. Över hela Europa har örten lagts i de dödas kistor för att hjälpa dem över till andra sidan.

Mot hosta och luftvägsinfektioner

Nuförtiden är inte timjan mest känd för att ingjuta mod, men flera medicinska användningsområden finns fortfarande kvar. Främst används timjan för att lindra luftrörsinfektioner och hosta. Timjan löser upp slem och hjälper till att rensa luftvägarna. Den används också i homeopatmedicin mot astma. Tyska myndigheter har godkänt timjan som örtläkemedel mot bronkit, kikhosta och övre luftvägsinfektioner.

Bakterie- och virushämmande

I många kulturer brände man buntar av torkad timjan för dess renande verkan, både i tempel och i hemmen. Timjan har en behaglig men skarp och lite jordig doft. Förr trodde man att doften av timjan kunde hålla onda andar borta. Enligt en läkare från romartiden ”flyr alla giftiga varelser av timjan”.

Idag vet vi att timjan innehåller fytokemikalier som skyddar mot infektion. Ämnet tymol ger växten dess doft och medicinska egenskaper. Tymol är både bakteriedödande och virushämmande. Det är också effektivt mot svampinfektioner och parasiter som hakmask och rundmask.

Det tidigaste användandet av timjan som har nedtecknats, är från de gamla sumererna som använde timjan antiseptiskt. Romerska kejsare tuggade timjan efter måltiderna i tron att det skyddade dem mot förgiftning. Under den viktorianska tiden sköljde sköterskorna bandage i timjanavkok för att desinficera dem, och de gamla egyptierna använde timjan till balsamering av de döda.

Timjans mikrob-dödande förmåga förklarar också varför örten länge har använts för att bevara mat.

Tymol har varit huvudingrediens i munskölj-medel sedan 1879 eftersom det dödar de bakterier som orsakar dålig andedräkt.

Smärtlindring

Enligt den brittiska örtkännaren John Gerard, kan timjan råda bot mot ischias och huvudvärk och den har länge använts som oralt bedövningsmedel (enligt vissa fungerar den bättre än kryddnejlika). Under första världskriget användes timjanolja för att behandla krigsskador.

Modern forskning fortsätter bekräfta timjans rykte om att vara smärtlindrande. En studie i Caspian Journal of Internal Medicine år 2014, säger att den eteriska oljan tymol var lika effektiv mot menstruationssmärta som läkemedlet ibuprofen, och mer effektiv över tid. Ibuprofengruppen i undersökningen sade att läkemedlet inte hade lika bra effekt den andra månaden, medan tymol-gruppen sade att medlet till och med gav mer smärtlindring den andra månaden.

Användning

Timjan är populär i köket eftersom den passar bra till mycket. Men den är också lite skarp i smaken så ta inte för mycket. Lägg gärna i hela färska kvistar av timjan i grytan och ta upp dem innan servering. Timjan sägs också vara bra för matsmältningen.

Timjan-te kan vara ett bra val vid förkylning. Nedanstående recept är hämtat från webbplatsen Hippokrates: ”Koka upp två koppar vatten med tre matskedar timjan och låt dra tio minuter. Drick två glas om dagen för att bota bronkit.” De essentiella oljorna bevaras bättre om teet får dra övertäckt.

Timjanolja finns både som röd och vit. Den röda timjanoljan är starkare och dyrare och kan orsaka hudirritation medan den vita är mer raffinerad. Båda ska användas med försiktighet och aldrig av gravida. För utvärtes bruk ska den blandas med någon bärande olja, till exempel kokosolja eller mandelolja. Använd aldrig eteriska oljor invärtes utan att ha rådfrågat läkare. Alla typer av eteriska oljor ska förvaras utom räckhåll för barn och helst inte heller användas på barn.

Säkraste sättet att använda essentiella oljor på är med hjälp av aromalampa. Häll några droppar timjanolja i vattnet och låt doften sprida sig i rummet. Det kan vara till hjälp när modet sviktar.

Loading...
loading...


Artiklar som passar dig

Polispatrullen åker ut på larm till en barnfamilj och ser matkniv i väggen: När sanningen bakom avslöjas kommer tårarna
Nyheter
0 delningar4809 visningar

Polispatrullen åker ut på larm till en barnfamilj och ser matkniv i väggen: När sanningen bakom avslöjas kommer tårarna

Saga - dec 19, 2017

Julen är en familje högtid och där står barnen i fokus. Det är en tid av mycket glädje och härliga stunder med nära och kära. Men det kan äv...

Rörande video visar nyfödd bebis som vägrar släppa sin mamma!
Allmänt
0 delningar8422 visningar

Rörande video visar nyfödd bebis som vägrar släppa sin mamma!

Saga - sep 18, 2017

Många barnläkare rekommenderar hudkontakt mellan mamma och barn strax efter födseln. Detta är bra för både modern och hennes nyfödda bebis. Det...

Det här är anledningen till varför du ska äta ägg VARJE dag!
Allmänt
0 delningar8969 visningar

Det här är anledningen till varför du ska äta ägg VARJE dag!

Saga - sep 16, 2017

Under flera år har man hört att om man äter ägg regelbundet, skulle man höja sitt kolesterolvärde till ohälsosamma nivåer. Dock har de senas...

Liknande Artiklar

Loading...
loading...