0 Shares 17759 Views

Högre sparränta på tillfälligt besök! Öppna ett sparkonto och få upp till 10% ränta på dina pengar. Vill du lära dig att spara pengar? Titta på vår enkla sparskola och få 50 kr att starta ditt sparande med!

Den lilla flickan blir medvetet infekterad med HIV. Anledningen är så fantastisk som den är genial!

Saga mar 26, 2017
0 17760

Den nu 11-åriga Emily Whitehead i Philipsburg , Pennsylvania (USA) lever ett lyckligt liv, går i skolan och tycker om att spela fotboll.

Att hon idag kan leva som hon gör, trodde ingen för några år sedan. Hon led nämligen av obotlig cancer. Men läkarna lyckades rädda henne, med en mycket riskfyllt förfarande – där HIV-viruset, som orsakar AIDS, var genetiskt modifierat.
I denna behandling är cancercellerna attackerade på två ovanliga sätt: Genom att ett modifierat HIV-virus attackerar kroppens egna celler. Emily led av ”akut lymfatisk leukemi.” Hon hade genomgått två omgångar av kemoterapi, men det visade ingen effekt. Men läkarna gav inte upp att försöka rädda den då 7-åriga flickans liv, och de provade på en ny, riskabel metod.
Behandlingsmetoden , som kallas CTL019, är att vita blodkroppar (T-celler) är genetiskt modifierade med användning av deaktiverat HIV-virus, för att döda cancerceller . Det kan dock uppstod mycket allvarliga biverkningar. Emily var tvungen att tillbringa en tid på akuten när hon plötsligt fick hög feber, men symtomen försvann på kort tid.

Patienter som genomgår denna behandling riskerar inte att bli HIV-smittade.

”Det är omöjligt att få HIV eller andra infektioner genom denna behandlingsmetod”, förklarar Stephan Grupp, en expert på barnonkologi .

Men tyvärr fungerar inte metoden för alla typer av leukemi, eftersom inte alla patienter har proteinet CD19.
I en studie, har 19 och 27 patienter framgångsrikt behandlats med denna metod, men en del fick återfall.
Behandlingsmetoden används bara på patienter som inget annat fungerar på. Om Emily har helt läkt återstår att se, men det ser lovande ut.
Forskare arbetar ständigt med att hitta ytterligare ytproteiner som kan döda cancerceller . För många cancerpatienter, kan detta vara livräddande .

Loading...
loading...


Artiklar som passar dig

Polispatrullen åker ut på larm till en barnfamilj och ser matkniv i väggen: När sanningen bakom avslöjas kommer tårarna
Nyheter
0 delningar4379 visningar

Polispatrullen åker ut på larm till en barnfamilj och ser matkniv i väggen: När sanningen bakom avslöjas kommer tårarna

Saga - dec 19, 2017

Julen är en familje högtid och där står barnen i fokus. Det är en tid av mycket glädje och härliga stunder med nära och kära. Men det kan äv...

Rörande video visar nyfödd bebis som vägrar släppa sin mamma!
Allmänt
0 delningar7364 visningar

Rörande video visar nyfödd bebis som vägrar släppa sin mamma!

Saga - sep 18, 2017

Många barnläkare rekommenderar hudkontakt mellan mamma och barn strax efter födseln. Detta är bra för både modern och hennes nyfödda bebis. Det...

Det här är anledningen till varför du ska äta ägg VARJE dag!
Allmänt
0 delningar8286 visningar

Det här är anledningen till varför du ska äta ägg VARJE dag!

Saga - sep 16, 2017

Under flera år har man hört att om man äter ägg regelbundet, skulle man höja sitt kolesterolvärde till ohälsosamma nivåer. Dock har de senas...

Liknande Artiklar

Loading...
loading...